Status: Niet ingelogd

Inloggen
Mart & Arie On Tour
 


Route: Spanje   

Algemene informatie over het land:

Spanje

Het Koninkrijk Spanje is een land in het uiterste zuidwesten van Europa. Het deelt het Iberische schiereiland met Portugal en de Britse 'kolonie' Gibraltar. In het noordoosten grenst het aan Frankrijk en het dwergstaatje Andorra, over de lengte van het PyreneeŽngebergte. Het omvat ook de Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden die buiten de Atlantische kust van Marokko zijn gelegen, en de exclaves Ceuta en Melilla aan de noordkust van Afrika. De exclave Gibraltar in het zuiden van Spanje is grondgebied van Groot-BrittanniŽ sinds het einde van de Spaanse successieoorlog in 1714.

Autonome regio's
Spanje is onderverdeeld in 17 autonome regio's (Spaans: comunidades autůnomas). Deze onderverdeling kwam tot stand bij het wijzigen van de Spaanse grondwet in 1978. Uit schrik voor opduikend separatisme en verdere instabiliteit van het land, werd er gekozen voor verregaande decentralisatie. Elke autonome regio kreeg zijn eigen regering en parlement met grote wetgevende en uitvoerende macht. In 1995 verkregen ook de twee Spaanse exclaves in Afrika, Ceuta en Melilla, autonomie.

Een overzicht van de autonome regio's van Spanje:
AndalusiŽ - Aragon - AsturiŽ - Balearen - Baskenland - Canarische Eilanden - CantabriŽ - Catalonie - KastiliŽ-La Mancha - KastiliŽ-Leon - Extremadura - GaliciŽ - La Rioja - Madrid - Murcia - Navarra - Valencia

Provincies
Spanje heeft naast een indeling in autonome regio's ook een indeling in 50 provincies en twee vrijhavens. Elke regio heeft ťťn of meestal meerdere provincies.

Geografie

Het vasteland van Spanje beslaat ca 4/5e deel van het Iberisch schiereiland. De Balearen en de Canarische eilanden staan geografisch gezien los van de rest van Spanje.

Gebergtes
Het Iberisch schiereiland heeft twee dominante gebergtes: de PyreneeŽn in het noorden, en de Sierra Nevada in het zuiden. De PyreneeŽn, die in het westen uitlopen tot in GaliciŽ, zijn ontstaan als gevolg van het botsen van het Iberische subcontinent tegen het Europese continent. De belangrijkste toppen zijn de 3407 meter hoge Pico de Aneto in het centrale deel, en de 2648 meter hoge Picos de Europa in het westelijke deel. In de Sierra Nevada bevindt zich de Mulhacťn (met 3482 meter de hoogste berg van het Spaanse vasteland - de hoogste berg van Spanje is de Pico del Teide op Tenerife). Dit gebergte is ontstaan doordat het Afrikaanse continent druk uitoefent op het Europese continent. Doordat een deel van de Afrikaanse plaat onder de Europese schuift, is een regio met vulkanische activiteit ontstaan in Zuidwest-AndalusiŽ. De verdrukking van het subcontinent tussen 2 continenten heeft het hele land tussen deze 2 gebergtes heuvelachtig tot bergachtig gemaakt. Dit wordt in het Spaans de meseta genoemd.

Rivieren
Belangrijke rivieren zijn de Ebro in het noorden, de Duero en de Taag in centraal Spanje en de Guadalquivir in het zuiden. In de rivieren zijn vele stuwdammen gebouwd, ten behoeve van energie-opwekking, en ten behoeve van de landbouw.


Talen en dialecten

Talen
Er zijn in Spanje vier grote talen. Elke daarvan heeft een officiŽle status in bepaalde gebieden:

Spaans of Castiliaans (espaŮol, castellano), 74%.
De officiŽle taal in heel het land krachtens de huidige Spaanse grondwet van 1978. Maar al sinds de zestiende eeuw is dit de officiŽle taal van heel Spanje. Het Castiliaans wordt daarom over het algemeen Spaans genoemd.
Catalaans (catalŗ, valenciŗ), 17%.
In CataloniŽ, op de Balearen en in een deel van de Autonome Gemeenschap Valencia, waar de taal officieel Valenciaans heet. In het onafhankelijke dwergstaatje Andorra is het Catalaans de officiŽle taal.
Galicisch (gallego/galego), 7%.
In GaliciŽ.
Baskisch (euskera/euskara), 2%.
In Baskenland en het noorden van Navarra.
Daarnaast is er het Asturisch (asturleonťs, bable), maar dat wordt door veel taalkundigen als een dialect van het Spaans gezien, zie hieronder.

Dialecten
Catalaans, Galicisch en Castiliaans stammen allen af van het Latijn. Het Baskisch daarentegen is een isolaat: het is met geen enkele andere taal verwant. Deze talen hebben nog weer vele dialecten. Sommige daarvan hebben een officiŽle status, onder meer:

Het Asturisch of Bable.
In AsturiŽ en een deel van KastiliŽ-Leůn.
Het Aragonees.
In een deel van Aragůn.
Het Aranees.
In Val d'Aran in de noordwestelijke punt van CataloniŽ.
Dit is een dialect van het Occitaans, dat vooral in het zuiden van Frankrijk word gesproken.
Het Spaans dat in Latijns-Amerika wordt gesproken, stamt volgens velen af van het Spaans uit het zuidwesten van Spanje (AndalusiŽ en Extremadura).

Flora

Door de groter variatie in klimaat, hoogte en bodemgesteldheid kent Spanje een zeer gevarieerde flora met ongeveer 8.000 soorten. Door de PyreneeŽn ligt Spanje relatief geÔsoleerd van de rest van Europa, waardoor er een groot aantal endemische soorten voorkomen.
De mediterrane flora overheerst en de traditionele bosformaties met steeneiken bestaat bijna niet meer en zijn vervangen door maquis, een vrij lage begroeiing met o.a. rozemarijn, oleander, lavendel, tijm, kurkeik, heidebrem, Cistus, Spartium en Genista. De belangrijkste gebieden voor de kurkeik zijn CataloniŽ en Extremadura. Meer zuidelijker wordt de vegetatie subtropischer van aard met agaven, schijfcactussen en palmen. Bij Elche in Alicante is het enige dadelpalmenbos van Europa te vinden.
Loofbossen met o.a. eiken, beuken, kastanjes, essen, populieren en berken komen vooral in Noord-Spanje voor. De naaldbossen in het hooggebergte bestaan voornamelijk uit lariks en arve, en verder vindt men hier mossen en korstmossen. De zilverspar komt veel voor in de Pyreneeťn en het Sistema Ibťrico terwijl de Spaanse spar allee voorkomt in het Ronda-gebied in AndalusiŽ. De Schotse den met zijn gevlekte rode bast komt algemeen voor in de koele noordelijke berggebieden. De parasolden komt aan de kust voor.


Opvallend is de veel voorkomende donzige eik die op de wat nattere plaatsen groeit. De PyreneeŽn herbergen ongeveer 150 unieke soorten en de veel kleinere Sierra Nevada in het zuiden telt 60 unieke soorten. Boven de boomgrens in de diverse berggebieden komen planten voor als de gentiaan, krokus, narcis, zonnedauw en orchideeŽn. Bekende plaatsen waar veel soorten orchideeŽn voorkomen zijn de bergweiden van de Picos de Europa met ca. 40 soorten en de SerranŪa de Cuenca in het Sistema Ibťrico.
De hoogvlakte kent o.a. een steppeachtige flora met bijvoorbeeld melde, loogkruid en over het algemeen een vermenging van de vegetatie van de steppegebieden, het Middellandse-Zeegebied en het hooggebergte. In het noordwesten vinden we op de berghellingen heidevelden met rode dopheide, struikheide en gaspeldoornsoorten.
De steppegebieden zijn te vinden in de Ebro-vallei, de Castilla-La Mancha en het bijna woestijnachtige Cabo de Gata in AndalusiŽ. Deze gebieden vertonen pas na regenbuien hun fantastische kleurenrijkdom. De subtropische Canarische Eilanden kennen wat vegetatie betreft vrij grote verschillen, maar cactussen, laag struikgewas, palmbomen en pijnbomen (Pinus Canariensis) in de hogere delen komen vrij veel voor.Foto's uit dit land:
(Klik op de foto om het commentaar bij de foto te lezen)

Camping bij Chesny KrumlovCamping bij Chesny KrumlovBalatonfuredvenetieCinque TerrePlatja d''aroAranjuezAranjuezAranjuezKayo is jarigonderwegOnderwegplazaKayoMeridaThiemeRomeins theaterAmfitheateralpenweideMarbellaMarbellaMarbellaSmurfenNerjaRondaMijasCosta TropicalCarchuna, Costa TropicalSan JosťCabo de GataLos EscullosLos EscullosFort bij Los EscullosMolinoBeachboyprachtig wit dorpuitzichtmarktMar menorElchecampinglifecamperMart en the boysArie, Kayo en ThiemeAllicantede visser ...ValenciaValenciaValencia Manuo el bomboBarcelonaMillauReisverslagen uit dit land:

Reisverslag geplaatst op 15-04-2010 om 22:22:59

Titel: Van Merida naar Platja díAro, 4 tot 12 april 2010
Na het ontbijt vertrekken we naar het 100 kilometer noordelijker gelegen CŠseres. Het binnenland w...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Reisverslag geplaatst op 07-04-2010 om 22:56:00

Titel: Van AlcalŠ de los Gazules naar Merida, 28 maart tot 4 april 2010
Het contrast tussen onze camping bij Marbella en hier in AlcalŠ de los Gazules kan bijna niet groter...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Reisverslag geplaatst op 29-03-2010 om 23:14:38

Titel: Van Carchuna naar AlcalŠ de los Gazules, 22 tot 28 maart 2010
De avond voor vertrek hebben we al gepakt dus de volgende morgen kunnen we direct vertrekken en zoek...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Reisverslag geplaatst op 24-03-2010 om 23:17:04

Titel: Van MojŠcar naar Carchuna, 17 tot 22 maart 2010
Het oogverblindend witte dorpje MojŠcar met een silhouet gevormd door koepels en Arabisch aandoende ...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Reisverslag geplaatst op 19-03-2010 om 15:02:14

Titel: Van Alicante naar MojŠcar, 10 tot 17 maart 2010
Woensdag 10 maart begint dan ook het Ďavontuurí voor Arie, Kayo en Thieme. Na een paar drukke dagen ...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Reisverslag geplaatst op 19-03-2010 om 15:01:00

Titel: Van Middelburg naar Alicante, 6 tot 10 maart
Na maanden voorbereiding is het dan zover Martin gaat met co-piloot Dirk met de camper kwartier make...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.