Status: Niet ingelogd

Inloggen
Mart & Arie On Tour
 


Route: Nieuw-Zeeland   

Algemene informatie over het land:

Algemeen
Nieuw Zeeland bestaat uit twee eilanden, het noord - en het zuid eiland. Van noord naar zuid is 1600 km. In totaal wonen er slechts 3.88 miljoen inwoners waarvan 74.1% europeen, 13.5% maori, 6% polynesiers en 4% aziaat is. In totaal telt Nieuw Zeeland 48 miljoen (!) schapen. In 2001 kwamen er 1.88 miljoen toeristen.

Vanaf Abel Tasman tot het huidige Nieuw Zeeland

In 1642 ontdekte de nederlandse Abel Tasman de westkust van Nieuw Zeeland (Golden Bay). Hij bleef er niet lang omdat 3 leden van zijn bemanning werden vermoord. Hij noemde de baai Murdersbay en het land Nieuw Zeeland, genoemd naar ons nederlandse Zeeland.
James Cook arriveerde in 1769 in Nieuw Zeeland en bracht het land in kaart en maakte contact met de Maori bevolking.
Vanaf 1000 na chr. is Nieuw Zeeland bewoond met polinesiers (die later Maori's werden).
In 1814 kwamen de eerste missionarissen het Christendom brengen en de bijbel werd in het Maori vertaald.
In 1838 werd de wetteloosheid een steeds groter probleem. De inlijving van Maori-land en de dreiging van een franse kolonie bij Akaroa maakten dat de britten het verdrag van Waitangi opstelden dat uiteindelijk werd getekend door 500 maori-stamhoofden. In het verdrag offerden de Maori's hun soevereiniteit op voor de bescherming van het britse koninkrijk. Het verdrag garandeerde de Maori's het bezit van hun land, visserij en natuurlijke bronnen. Indien ze het land wilden verkopen moesten ze dat doen aan het britse koninkrijk. Het verdrag beloofde voordelen voor beide kanten maar toen de engelsen naar Nieuw Zeeland emigreerden hadden ze land nodig en toen de maori's ze dat niet wilden geven resulteerde dit in een onvermijdelijk conflict en uiteindelijk in landoorlogen. De Britse regering confisceerde daarna grote stukken maori land .
Vanaf 1865 wordt Wellington de hoofdstad (dit was eerst Kororareka en daarna Auckland).
In 1893 krijgen vrouwen stemrecht (25 jaar voor Groot Brittannie en de USA) en het ouderdomspensioen en minimumloon wordt geintroduceerd. Ondertussen hebben de maori's het zwaar. Nieuw Zeeland groeit door immigratie maar de Maori -bevolking daalt tot 42000 en ze verliezen de strijd om hun cultuur en land van hun voorouders te behouden.
Vanaf 1947 is Nieuw Zeeland volledig zelfstandig. Nieuw Zeeland vecht voor de britten in de Boerenoorlog in 1899-1902 en in de 1e en 2e wereldoorlog.
In eerste instantie hielden de Europese en Maori bevolking zich op sociaal gebied gescheiden. Hierin kwam verandering toen na de 2e wereldoorlog, door de economische groei en beloofde banen, de Maori's naar de stad trokken en zich mixten met de Europese bevolking.
In 1995 heeft de regering NZ$ 170 miljoen betaald voor geconfisceerd land in 1884 en inmiddels wordt op allerlei manieren geprobeerd de misstanden uit het verleden recht te zetten en de verloren gegane Maori cultuur te laten herleven. Vandaag de dag lijken de Maori's en Europese bevolking in redelijke harmonie samen te leven.
Foto's uit dit land:
(Klik op de foto om het commentaar bij de foto te lezen)

Goat bay,de laatste avond op het Abel Tasmanparkmart met volle bepakinglaag water bij Awaroa bayarie poseertTonga Islandzeehondjes rond de kayakeven relaxen op ons prive strandjeland in zichtAbel Tasmanparksunset in Hanmer springsunset in Hanmer springsunset in Hanmer springsHanmer SpringsHanmer springsarie op het strand van DunedinDunedinmart bij een opgezette albatrosarie bij lake Anaukayakken in Milford SoundMilford Soundop weg naar milford soundde schaapjes op het drogeeen "familie" pak ijsFox Glaciereen helder moment ...een shot uit LOTR ?mart in de weiop de camping ....Arie op de ferryWellingtonWellingtonWellingtonMt. RuapahuTongariro CrossingTongariro CrossingNapierNapierThermal Wonderland, Wai-O-TapuThermal Wonderland, Wai-O-TapuThermal Wonderland, Wai-o-TapuThermal Wonderland, Wai-o-TapuLady Knox geyserEen van de schitterende landschappenBig birds....Skyline AucklandBayleys BeachMartin voor de Tane MahutaArieArie bij de haven, AucklandReisverslagen uit dit land:

Reisverslag geplaatst op 17-02-2004 om 16:35:33

Titel: Zuid eiland 25 januari 2004 - 15 februari 2004
De ferry van het noord naar het zuid eiland is geen veerboot zoals wij die kennen van de goede oude ...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Reisverslag geplaatst op 26-01-2004 om 01:34:02

Titel: Noord eiland 7 januari 2004 - 25 januari 2004
Op het vliegveld van Auckland regelen we een hotel, ver boven ons budget maar na de lange vlucht heb...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.