Status: Niet ingelogd

Inloggen
Mart & Arie On Tour
 


Route: Guatemala   

Algemene informatie over het land:

Guatemala

Guatemala telt 11.2 miljoen inwoners. De levensverwachting bij de geboorte is 65 jaar (ter vergelijking in de VS is dit 77 jaar).
34% van de bevolking komt rond van minder dan 2 US dollar per dag.
De kindersterfte is 44 per 1000 geboortes (ter vergelijking in de VS is dit 7 per 1000).

De oorspronkelijke bevolking van de amerikaanse landen komt uit Siberie. Tussen 60.000 en 8.000 BC, tijdens de laatste ijstijd, zijn zij naar dit continent getrokken.

In 1524 trekt een spaanse invasie Guatemala binnen met 600 spaanse en mexicaanse soldaten. Ze waren door vuurwapens en paarden sterk in het voordeel. De koloniale periode duurt van 1524 tot de onafhankelijkheid in 1821. De spanjaarden lieten de inheemse bevolking als slaven op het land werken. Het land dat voordien hun eigen land was geweest. Werk weigeren betekende de dood. De Maya's werden bekeerd tot het katholieke geloof. In de praktijk kwam het er op neer dat de Maya's hun oude religieuze rituelen onder een christelijke noemer uitvoerden. De Katholieke kerk kreeg snel veel macht. Een voorbeeld hiervan zijn de 38 kerken die in Antiqua, de voormalige hoofstad van centraal amerika, werden gebouwd.

Al 500 jaar wordt de inheemse Maya bevolking onderdrukt door de koloniale "spaanse" minderheid.
Na het einde van de burgeroorlog zijn in de Peace Agreements (1996) afspraken gemaakt over rechten voor vrouwen en de inheemse Maya bevolking o.a. op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Dit geeft hoop dat er uiteindelijk een menselijke democratische maatschappij zal onstaan. Inmiddels is het 8 jaar later en blijkt hier echter nog weinig van terecht te zijn gekomen.
Het land kampt ook nog eens met veel criminaliteit en geweld. Ook speelt het een rol in de internationale drugshandel.Foto's uit dit land:
(Klik op de foto om het commentaar bij de foto te lezen)

NebajAntiguaMonterricoAntiguaAntiguaNebajNebajChichicastenangoChichicastenangoChichicastenangoChichicastenangoChichicastenangoSan Pedro de LagunaSan Pedro la LagunaSan Pedro la LagunaQuetzaltenangoop de grens met MexicoReisverslagen uit dit land:

Reisverslag geplaatst op 07-07-2004 om 01:17:24

Titel: 14 juni 2004 - 23 juni 2004 Nebaj, Antigua, Monterrico, Guatemala City
Vanuit Chichi nemen we ¬īs ochtends een kippenbus naar Santa Cruz del Quich√© om vandaaruit een bus ...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Reisverslag geplaatst op 28-06-2004 om 23:11:40

Titel: 4 juni 2004 - 14 juni 2004 Quetzaltenango, Lago de AtitlŠn, Chichicastenango
Al bij de grens wordt ons duidelijk dat tussen Mexico en Guatemala een wereld van verschil zit. De m...
Klik hier om het volledige verslag te lezen.