Status: Niet ingelogd

Inloggen
Mart & Arie On Tour
 


Voorstellen 2010

Martin (44) en Ariane (36), inmiddels papa en mama van twee jongens: Kayo (4) en Thieme (1).
Martin is makelaar en runt, samen met zijn partner Marco, Makelaarskantoor M2 Makelaars met kantoren in Vlissingen en Goes. Ariane heeft diverse secretariele en administratieve functies uitgeoefend en is na de geboorte van Thieme tijdelijk gestopt met werken en zorgt nu voor de jongens.

Reizen maken met kinderen kan natuurlijk prima maar er zijn een heleboel belemmeringen te bedenken. Te beginnen met de Leerplicht. Zodra een kind 5 jaar is worden de mogelijkheden nogal beperkt.Dit was voor ons de belangrijkste reden om deze reis nu te maken. Onze oudste zoon Kayo wordt in april 2010 vier jaar. We besluiten daarom vanaf half maart tot en met half juli te gaan reizen, zodat Kayo na de zomervakantie kan starten op de basisschool.

Tijdens onze wereldreis hebben we al eens het plan geopperd om door Europa te trekken met een camper. Er zijn namelijk nog veel plekken binnen Europa te vinden waar we nog nooit zijn geweest. Nieuw Zeeland "deden" we in 5,5 week en we reden hťťl veel kilometers. We verbaasden ons over de verschilldende landschappen maar bedachten ook dat wanneer je binnen Europa een zelfde afstand aflegt je ook heel wat verschillende landschappen ziet.

Doordat we in maart vertrekken en enigszins mooi weer willen hebben kiezen we ervoor onze reis te beginnen in Alicante, Spanje. we hebben "maar" vier maanden en dat beperkt de mogelijkheden van route. Het is een wens om nog eens door Estland, Letland en Litouwen te reizen maar voor deze reis zit dat er niet in. We kiezen voor Spanje, ItaliŽ, SloveniŽ, IstriŽ, KroatiŽ, Slowakije en TsjechiŽ maar hiervan kunnen we best afwijken. De gedetailleerde route zullen we onderweg bepalen.

Dat je 't ziet zitten was een opmerking die we meerdere keren kregen nadat mensen van onze plannen hadden gehoord. Blijkbaar zijn er een heleboel mensen die zo'n onderneming met jonge kinderen niet zien zitten. Dat is natuurlijk prima en dan moet je zoiets vooral ook niet doen. Er zijn een heleboel gevaren en thuis vanachter je krant lijken die soms ook heel groot.In werkelijkheid is de kans dat je thuis iets overkomt waarschijnlijk net zo groot. En het zal vast niet altijd feest zijn met z'n vieren in een kleine camper met twee toch redelijk eigenzinnige kinderen maar aan de andere kant heb je dat soort momenten thuis ook. Vandaar ons motto: wie nooit iets doet, maakt nooit iets mee en doet ook nooit iets fout (geleend van de Kecks).

Voorstellen 2003

Wij zijn Martin Maranus & Ariane Minnaar.

Martin is de laatste jaren werkzaam als makelaar in Middelburg en Ariane plant er alweer zo’n 2,5 jaar op los bij Kiwa Certificatie en Keuringen in Goes.
Hoewel we beiden ontslag hebben genomen is de kans aanwezig dat we na een jaar weer bij onze ‘oude’ werkgevers aan de slag gaan. Voorlopig ervaren we echter een enorm gevoel van vrijheid door het nemen van ontslag en het vooruitzicht van een jaar lang reizen.

We wonen al een aantal jaren samen in Middelburg en afgelopen maand zijn wij zelfs nog verhuisd naar een mooie oude woning in hartje centrum. Maanden van klussen en verbouwen zijn hieraan vooraf gegaan maar niet zonder resultaat. We kunnen ons dan ook voorstellen dat we er na een jaar naar uitzien om in ons nieuwe huis te gaan wonen.

Ongeveer een jaar geleden hebben wij voor ons zelf de beslissing genomen een Wereldreis te gaan maken. De meeste mensen aan wie dit vertelden reageerden zoals we hadden verwacht. Zo is er de categorie ‘heb ik ook altijd willen doen maar is er nooit van gekomen (meestal met de toevoeging nu met de kinderen kan het niet meer of misschien als ik 65 ben)’. Een andere categorie (vooral de ouderen) vonden het nodig om ons toch vooral op de gevaren te wijzen. Dan heb je natuurlijk nog de mensen die zeggen ‘echt iets voor jullie maar ik ben na twee weken vakantie blij dat ik weer naar huis kan’. Het leukst vonden wij echter de mensen die ons enthousiasme deelden en meer dan eens tevergeefs probeerden om een plaatsje in onze rugzak te bemachtigen.

We verwachten van deze reis dat het ons een hoop levenservaring en persoonlijke groei brengt die we in ons huidige dagelijks leven nooit zullen opdoen. Hoewel Martin in Nederland een prima onderhandelaar is zullen we moeten afwachten hoe hem dit afgaat in het Chinees. En hoe reageert ArieVegetari als ze in Azie hond voorgeschoteld krijgt?
Naast een hele hoop plezier zullen we natuurlijk ook af en toe afzien. Zo klagen we in Nederland natuurlijk al als de NS 5 minuten te laat is maar kan je in Afrika in de bus zitten en halverwege stil komen te staan omdat de benzine op is. We noemen dit ook geen vakantie maar een reis. En tijdens onze reis zullen we natuurlijk wel af en toe vakantie houden. We hopen ook wat meer te leren relativeren door de enorme armoede die we waarschijnlijk zullen zien in India en sommige delen van Afrika. Zullen wij daadwerkelijk veranderen ? Waarschijnlijk niet…